Kurv 0

Hold dine knive skarpe

I det daglige kan man med fordel bruge strygestål eller knivsliber, men hvis du ikke længere kan opretholde din GLOBAL knivs skarphed, eller er den blevet beskadiget, skal du skabe en helt ny æg. Det gør du med en slibesten eller via professionel slibning. Du udsætter tidspunktet for slibning dramatisk, når du jævnligt vedligeholder din kniv og derved holder den konstant skarp.

De Essentielle Groentsagskniv 997X537px

Sådan sliber du dine knive

Vælg mellem et strygestål, en slibesten eller en knivsliber, der sliber i præcis den 15 graders vinkel, som knivene kræver. GLOBAL-knivene er slebet i en skarp, spids vinkel (Fig. 1) i modsætning til mange europæiske knive, der er vinkelslebne (Fig. 2).

Skærp knivene hver gang, du går i køkkenet - et par gange på hver side rækker.

 

GLOBAL Hold Dine Knive Skarpe 1660X833px

Fig. 1 Skarp, spidsknivsæg      Fig. 2 Vinkelslebet knivsæg

Strygestål

GLOBALs diamant- og keramisk strygestål bruges på samme måde som traditionelle strygestål til at rette knivsæggen op og vende skæret, men da de er lavet af to af de allerhårdeste materialer, er de velegnet til knive i hårdt stål som CROMOVA 18. Diamant strygestålet er grovere end det keramiske og vil give et hurtigere resultat. Det knækker heller ikke så nemt ved slag eller fald. Det keramiske strygestål giver derimod en finere kant, hvis det bruges regelmæssigt, og reservedele kan købes, hvis det skulle være nødvendigt. Vær opmærksom på at strygestålet skal være mindst lige så langt som kniven du stryger. 

Sådan bruger du et strygestål
01. Læg kniven mod strygestålet i 10-15 graders vinkel og sørg for at holde den, mens du stryger.
02. Træk på strygestålet knivens skær skråt ned mod dig selv, hvor du begynder inde ved knivens skaft, og slutter ved knivens spids.
03. Stryg kniven 4-5 gange på hver side, skiftevis imellem højre og venstre.
04.
 Skyl kniven i varmt vand og tør den med det samme

Husk at selv få strøg gør en stor forskel og det er underordnet, hvor hurtigt du bevæger kniven. Undgå at slå kniven mod strygestålet, der skal ikke lægges kræfter i. Strygningen skal ske langsomt og nænsomt.

Knivsliber

En måske mere overkommelig metode til at bevare sine knive skarpe er med en knivsliber. Den består af to-tre sæt slibehjul med forskellig finhed. En knivsliber er nem at gå til, da de keramiske hjul sikrer, at bladet slibes i den rigtige vinkel.


Sådan bruger du en knivsliber
01. Fyld beholderen med vand. Det forhindrer metallet i at opvarme
02. Træk kniven igennem 7-8 gange i den nummererede rækkefølge
03. Skyl kniven i varmt vand og tør den med det samme

Husk at GLOBAL knivslibere er vinklet, så den passer præcis til anbefalingerne for slibning af japanske knive. Den store Shinkansen-knivsliber passer til både europæiske og japanske knive. Sliberen kan bruges til alle former for knive med glat blad.

Slibesten

Med en slibesten og det rette håndelag kan du faktisk få en kniv endnu skarpere, end da den forlod fabrikken. Ikke fordi det er nødvendigt, men det illustrerer stenens effektivitet. En slibestens grovhed måles i grit og går fra 120, som er meget groft, til en finhed på 5000 grit. Ved normal vedligeholdelse er en medium sten tilstrækkelig, men hvis æggen er helt væk eller beskadiget, skal du starte med en grovere sten.


15 graders slibevinkel
GLOBAL knivene skal have en slibevinkel på 15 grader, som er yderst vigtig at fastholde. Med vores slibehjælper er du sikker på, at du altid sliber i en korrekt vinkel.


Sådan bruger du en slibesten
01. Læg slibestenen i blød i vand 2 min. før brug
02. Hold kniven, så æggen møder stenen i en vinkel på 15 grader. Brug evt. en slibehjælper
03. Skub kniven frem og tilbage i lange, rolige strøg, mens vinklen bevares
04. Gentag indtil begge sider på æggen er skarpe
05. Mens du sliber kniven, vil der opstå pulver fra slibestenen. Det er normalt, og du skal ikke fjerne det
06. Skyl kniven i varmt vand efter slibning og tør den med det samme

Papirtesten

Tjek knivens skarphed ved at skære i et stykke papir. Hold papiret i luften og bevæg kniven i en skærende bevægelse på skråt af papiret. Hvis den skærer igennem, uden at papiret bukker, er kniven færdigslebet.

Global G-38 Diamant Strygestål

Stål og Sort, 38 cm
DKK 1.799,95
Læg i kurv

Global G-45 Keramisk Strygestål

Stål og Sort, 36 cm
DKK 1.249,95
Læg i kurv

Global G-45R Reservedel til Keramisk Strygestål (17345)

Sort og Hvid, Ø 2 cm
DKK 299,95
Læg i kurv

Global G-550/GB Knivsliber

Grå, 12,5 cm x 0,3 cm x 38,5 cm
DKK 699,95
Læg i kurv

Global G-91/SB GLOBAL KNIVSLIBER

Sort, 22 cm
DKK 499,95
Læg i kurv

Global H-220GB Shinkansen, Sliber

Lysegrå og sort, 20 cm
DKK 399,95
Læg i kurv

Global H-222/3 Reservehjul til Shinkansen (17320), 2 stk.

Hvid og Pink, 2 stk., 2 cm
DKK 169,95
Læg i kurv

Global H-440GB Universalknivsliber

Mørkegrå og sort, 22,5 cm
DKK 499,95
Læg i kurv

Global H-442 Reservehjul til Universalknivsliber (17344), 2 stk.

Hvid og Pink, 2 stk., 3,2 cm
DKK 169,95
Læg i kurv

Global G-777/MS5/O&M Keramisk slibesten m. Holder, 1000 grit

Stål, 26,8 cm
DKK 1.599,95
Læg i kurv

Global MS5/O&M Keramisk slibesten, 1000 grit (17370)

Orange og Sort, 21,3 cm
DKK 799,95
Læg i kurv

Global MS5/W&R Keramisk slibesten, 120 grit (17370)

Hvid og Sort, 21,4 cm
DKK 469,95
Læg i kurv

Global MS5/P&S Keramisk slibesten, 5000 grit (17370)

Pink og Sort, 21,4 cm
DKK 1.099,95
Læg i kurv
VI BRUGER COOKIES X