Tag hånd om dit træskærebræt korrekt, og det vil være en trofast følgesvend i dit køkken i mange år. Vi guider dig gennem de mest almindelige spørgsmål vedrørende vedligeholdelse af træskærebrætter, herunder oliebehandling, rengøring, opbevaring med mere.
INDEN BRUG – OLIER GRUNDIGT
Inden du begynder at bruge dit nye træskærebræt, er det vigtigt at mætte det med olie. Olien hjælper med at opbygge et grundlæggende beskyttelseslag og forhindrer fugt, snavs og bakterier i at trænge dybere ned i træet.
Første gang, du mætter dit skærebræt, skal der rigelige mængder olie på. Til et helt nyt bræt anbefaler vi derfor at bruge en stor flaske paraffinolie, som i modsætning til andre madolier, er smags-, lugt- og farveløs. Global's skærebrætsolie - som medfølger nogle af vores træskærebrætter - er beregnet til daglig vedligeholdelse. Olien er en neutral mineralsk olie med en høj renhed. Den kan også bruges til små tørre pletter. Olien er også velegnet til køkkenbordplader eller andre overflader, hvor du håndterer fødevarer.
Påfør rigelig med olie på dit skærebræt: Fordel olien med et stykke papir på begge sider og alle kanter. Lad det stå natten over.
Næste dag gentager du samme proces: Når brættet ikke længere optager olie, er det mættet. Dette er en proces, der kan tage lidt tid, cirka én til to dage. Når du er færdig, har dit skærebræt et grundlæggende beskyttelseslag, der kan holde i flere år.
RENGØRRING
Ligesom dit skærebræt ikke bør komme i opvaskemaskinen, skal det heller ikke lægges i blød eller efterlades vådt. Sørg derfor altid for at tørre skærebrættet af efter rengøring og brug kun en smule vand.
Rengøring: Fugt en klud eller et stykke køkkenrulle med varmt vand og skrub brættet rent. Undgå opvaskemiddel.
Desinfektion: Spray brættet med en 5% eddikeblanding (en tiendedel eddike og resten vand) og tør det af. Træet kan muligvis lugte lidt af eddike i nogle dage, men det forsvinder derefter.
Genstridige pletter: Påfør groft salt og nogle dråber vand, skrub pletten med en klud eller et stykke køkkenrulle.
Svære pletter: Brug fint sandpapir og slib pletten forsigtigt indtil overfladen er glat igen.
Aftørring: Tør brættet af med køkkenrulle og opbevar det tørt. Undgå at placere brættet varme steder, såsom ved ovnen eller komfuret. For høj temperatur kan få træet til at svulme og miste sin form.
VEDLIGEHOLDELSE
Træ er et levende materiale, der reagerer på sine omgivelser. Det kan både udvide sig og skrumpe, afhængigt af hvad det udsættes for. Det er meget vigtigt at holde dit træskærebræt oliet, for at sikre, at det trives. Ellers risikerer brættet at tørre ud, sprække, skalle eller blive skævt.
Sørg for, at brættet er oliet: Påfør olie på de tørre områder, så snart de opstår.
Gentag olieringen: Hvis dit skærebræt har store tørre områder, kan du gentage den grundige oliering, du udførte, da brættet var nyt. Her behøver du sandsynligvis, ikke lige så meget olie som første gang, da brættet mættes hurtigere.
Hold brættets bolte spændt: Har dit bræt bolte? Så kan du stramme dem, hvis du bemærker, at træet har "bevæget sig".
AFSLIBNING
Efter nogle års brug er det ikke ualmindeligt, at dit skærebræt har fået ridser og mærker. Her er nogle tricks, du kan bruge til at give skærebrættet sin glans tilbage.
Ved overfladiske ridser/mærker: Slib dit træskærebræt. Her kan du komme langt med sandpapir og en træblok.
Ved dybe ridser/mærker: Høvl dit træskærebrættet. Her anbefaler vi, at du tager dit træskærebræt til den nærmeste møbelsnedker. Bemærk, at målene på dit træskærebræt sandsynligvis vil ændre sig, når overfladen høvles.
OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
Findes der nogle fødevarer, jeg ikke bør bruge på mit træskærebræt? En tommelfingerregel for træskærebrætter er at undgå fjerkræ og svinekød. Her anbefaler vi i stedet, at du bruger et plastskærebræt, som kan vaskes i opvaskemaskinen.
Kan jeg oliere mit bræt med madolie? Det kan du godt gøre for at beskytte træet mod fugt – dog ikke helt uden problemer. Madolie er normalt ikke en helt ren olie, hvilket betyder, at den sandsynligvis vil harskne med tiden. Vi anbefaler derfor i stedet, at du bruger en helt ren skærebrætsolie, som f.eks. paraffinolie.
Gode knive kræver et godt underlag. Men hvilken type skærebræt skal du satse på? Vi præsenterer nogle modeller, du kan vælge imellem – og nogle, du bør undgå.
Treretters menu eller take-away? Uanset hvilket niveau du ligger på i din madlavning, har Global de redskaber, der passer til dig. Her får du 24 skarpe tips!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på siden
Denne hjemmeside anvender cookies til statistik, tilpasse indhold og annoncer.
Du kan altid slette gemte cookies i "avancerede indstillinger" i din browser.