Vil du gerne blive skarp til knivslibning? Hvis der er nogen, der ved, hvordan man bruger en slibesten, er det den professionelle kok Sebastian Gibrand. Her giver han dig sine bedste slibetips!
Selv den skarpeste kniv i skuffen har brug for hjælp til at forblive skarp. Ofte er et par omgange med et strygestål eller i en vådsliber nok til at gøre kniven skarp igen. Men hvis den er blevet rigtigt sløv, er du nødt til at slibe kniven om for at få en ny æg. Her kommer slibestenen ind i billedet.
Følg trinene nedenfor for at lære, hvordan du sliber din kniv med en slibesten.
FORSKELLIGE SLIBESTEN
Minosharp har slibesten i forskellige kornstørrelser, fra 220 til 8000. Jo lavere tallet er, og jo grovere stenen er, desto mere stål fjernes der under slibningen. Vælg en kombisten med en grov og en mellemgrov side, når du skal slibe din kniv.
LÆG I BLØD
Læg stenen i blød, før du begynder at slibe. Grove og mellemgrove sten skal ligge i vandbad i ca. 15–20 minutter før brug.
DEN RIGTIGE VINKEL
Det er vigtigt at holde kniven i den rigtige vinkel, når du sliber. Global og andre japanske knive har en slibevinkel på mellem 10 og 15 grader. Den nemmeste måde at finde vinklen på er at bruge den slibestøtte, der følger med slibestenen, og som du fastgør på bladet. Husk blot, at støtten skal sidde parallelt med æggen og ikke direkte mod knivens ryg.
GROV STEN
Når du har fundet den rigtige slibevinkel, tager du et fast greb om kniven og placerer to fingre længst fremme på knivbladet. Træk kniven frem og tilbage over slibestenen, mens du trykker let med fingrene på bladet. Sørg for, at hele æggen kommer i kontakt med stenen, når du sliber.
FUGT MED VAND
Hold slibestenen fugtig ved at dryppe lidt vand på den en gang imellem. Det pulver, der dannes, må ikke skylles væk. Det hjælper med slibningen.
SKÆG
Efter et stykke tid vil knivbladets æg rejse sig og danne en kant, der kaldes »skæg«. Når du kan mærke skæg langs hele bladet, er siden slebet færdig. Vend kniven om, og slib den anden side.
MELLEMGROV STEN
Når du har slebet skæg frem på begge sider, er det tid til at skifte til den mellemgrove sten. Gentag den samme teknik, men med lidt mindre pres på bladet. Slib bladet, indtil du får en fin overflade, og der ikke er noget skæg tilbage. Så er kniven færdigslebet. Hvis du ønsker at polere æggen yderligere, kan du afslutte med en fin sten.