Den skarpeste kniv i skuffen siden 1985. Det er Globalkniven. Succeshistorien kan især tilskrives et slebet design og en skarp japansk præcision.
I 1985 gav den japanske knivproducent Yoshikin opgaven til designeren Komin Yamada om at skabe en helt ny japansk køkkenkniv. Han fik nogle kriterier at arbejde ud fra. Kniven skulle være skarp, velafbalanceret, smuk og holdbar - og den skulle sælges globalt.
Resultatet blev kokkekniven Global G-2. Den nu klassiske kniv ser præcis ud i dag som den gjorde for over 35 år siden. Det er et bevis på virkelig godt design. Der blev lagt lige så meget vægt på udseendet som funktionaliteten. Hver lille detalje på kniven har en specifik funktion.
Tag f.eks. prikmønstret på håndtaget som et eksempel. For kniven tjener det to formål. Dels opvarmer prikkerne metallet i skaftet, dels giver de dig et bedre greb om kniven, når du skærer. Komin Yamada hævder, at prikmønstret også gjorde, at Globalkniven, inden den blev kendt, skilte sig ud fra konkurrenterne.
Flere andre virksomheder overvejede også at producere en fuldstændig rustfri kniv eller arbejdede allerede på at udvikle en. ”For at adskille os fra dem var vi nødt til at finde på noget anderledes. Det resulterede i designet med prikkerne” siger han.
Knivproducenten Yoshikin udviklede også sin helt egen stålblanding til Globalkniven. Stålet, kaldet Cromova 18, har en optimal hårdhed. Et blad, der er for hårdt, knækker let og angribes af rust. Problemet med blødt stål er derimod, at æggen hurtigt mister sin skarphed. Med Cromova 18 har Yoshikin fundet den perfekte balance. Stålet er rustfrit, samtidig med at æggen kan slibes knivskarp.
Kombinationen af en slidstærk ståltype, et unikt design og en ekstremt skarp æg gjorde Globalkniven populær. Hurtigt. I dag findes der Globalknive på næsten alle restauranter, og Global er vokset til at blive et af verdens største knivmærker. Siden den første kniv blev lanceret i 1985, er der tilføjet over hundrede nye modeller - og Komin Yamada står bag designet af dem alle.
KNIVSKARPT HÅNDVÆRK
På Globals knivfabrik overlades intet til tilfældighederne. Alle arbejdsopgaver er klart opdelt. Mens én person er specialiseret i svejsning eller slibning af knivblade, arbejder en anden med kromatisering af skaftet eller polering. Alt sammen for at sikre det mest perfekte slutresultat. Vil du vide hvordan det foregår bag kulisserne?
Se filmen fra fabrikken