Lær at tilberede lam på islandsk vis! Her deler amatørkokken Tobias Petursson sin familieopskrift.
Islandsk mad er mere end bare tørret fisk og surhaj. Lammekød er f.eks. kendt for sin usædvanlig høje kvalitet, hvilket i høj grad skyldes, at de islandske får går frit i naturen. I Tobias Peturssons familie har lammesteg været en fast favorit om søndagen. Ingredienserne har ændret sig en smule i årenes løb, men opskriften på lammekødet, som de går ud fra, har altid været den samme.
Tobias Petursson
Tobias er nyuddannet mægler og arbejder hos Erik Olssons Ejendomsmæglerfirma. Han er født og opvokset i Göteborg, men hans far og hele familien på hans fars side kommer fra Island.
Hvorfor islandsk lammesteg?
- Det er en af mine yndlingsretter. I Island er det almindeligt at byde på lammesteg til finere middage. Jeg forbinder retten meget med min farmor. Det er oprindeligt hendes opskrift, som siden er gået i arv til min far og mig.
TOBIAS yndlingsopskrift
INGREDIENSER
(8 portioner)
Lammesteg
2 kg islandsk lammekølle med ben
1,5 tsk. salt
1 tsk. peber
3 fed hvidløg
0,5 potte frisk rosmarin
0,5 potte frisk timian
Saft af en halv citron
En halv spsk. olie
Smør til stegning
Brunede kartofler
1 kg kartofler
200 dl sukker
50 g smør
Havsalt
Flødesauce
25 g smør
0,5 kødbouillonterning
2,5 dl fløde
0,5 dåse (70 g) Cantadou 4 peppar
SÅDAN GØR DU:
Lammesteg
Indstil ovnen på 120 grader.
Hak rosmarin og timian. Pres citronen. Rør det sammen i en skål med olien. Pres et fed hvidløg i. Smag til med salt og peber, og rør godt rundt.
Skær resten af hvidløget i skiver. Skær lommer i kødet, og kom hvidløg i.
Gnid lammestegen med marinade. Brun derefter kødet i smør på en stegepande. Sørg for, at alle siderne får en pæn farve.
Sæt stegen i ovnen. Steg, indtil kødet har en indvendig temperatur på 58 grader. Tag den ud, og pak den ind i folie. Lad kødet hvile i mindst 5 minutter, inden det skæres ud og serveres.
Brunede kartofler
Kog kartoflerne, pil dem og lad dem afkøle natten over.
Varm en stor pande op til medium temperatur. Smelt sukkeret langsomt, indtil du har en flot lysebrun karamel. Tilsæt smør. Lad smørret smelte og brune, mens du rører rundt på panden.
Kom kartoflerne på panden. Tilsæt lidt havsalt. Vend kartoflerne rundt, indtil karamellen er opløst og danner et fint lag om kartoflerne. Hvis karamellen er tynd, kan du fortsætte med at brune kartoflerne, indtil der er fordampet mere vand.
Flødesauce
Smelt smørret i en gryde. Smuldr bouillonterningen i, og hæld fløden i. Tilsæt osten, og lad den smelte.
Servér stegen med kartofler, flødesauce og friske eller kogte grøntsager ved siden af.
Global GOES GLOBAL
Knive fra Global giver madlavningen et boost. Nu vil vi også give dem, der laver maden, et boost. I vores nye opskriftsserie "Global goes global" hylder vi amatørkokke fra forskellige dele af verden ved at lade dem præsentere deres favoritopskrift. Har du lyst til at prøve nye smage og teknikker og udfordre dig selv i køkkenet? Så tag med på vores gastronomiske rejse jorden rundt!
|