Risalamande er fantastisk - men der findes masser af andre gode ting at sætte på dessertbordet. Linn Utbult frister med en luksusagtig dessert, hvor de traditionelle julesmage er i fokus.
Leder du efter idéer til julemiddagen? Find inspiration i en opskrift af Linn Utbult, vinder af den svenske bagedyst »Hela Sverige Bakar« i 2018. Smage som chokolade, peberkagekrydderi, tyttebær, appelsin, karamel og mascarponeost gør denne dessert dejligt sød og julet. Perfekt til servering i portionsglas!
INGREDIENSER
(6 portioner)
Svampet peberkage
100 g smør
50 g mørk chokolade
2 æg
3 spsk kakao
2 dl sukker (alternativt halvt farin og halvt sukker)
2 dl hvedemel
1 tsk vaniljesukker
1,5 spsk peberkagekrydderi (alternativt 2 tsk kanel, 1 tsk kardemomme, 1 tsk ingefær og 0,5 tsk stødt nellike)
1/4 tsk salt
Mascarponecreme
3 dl piskefløde
3 spsk mascarpone
2 spsk flormelis
Citronsaft (valgfrit)
Fyld
Ca. 200 g dulche de leche
Garnering
Friske tyttebær
Appelsinfileter
SÅDAN GØR DU
Indstil ovnen på 160 grader varmluft. Beklæd en bageform med bagepapir.
Smelt smørret i en gryde ved svag varme. Tilsæt den hakkede chokolade, og rør rundt, indtil chokoladen er smeltet. Hæld det i en skål sammen med de tørre ingredienser. Rør sammen med en dejskraber uden at piske luft ind i dejen. Hæld dejen i formen.
Bages i ca. 15-18 minutter. Kagen skal være fast i kanten og dirrende i midten, når du ryster den lidt. Lad den køle af, og sæt den derefter på køl i mindst 2 timer, gerne natten over. Skær kagen i sukkerknaldstore tern, inden retten samles.
Pisk fløde, mascarpone, flormelis og evt. citronsaft til en letpisket konsistens. Hæld massen i en sprøjtepose med rund tylle. Fyld en anden sprøjtepose med dulce de leche. Skræl appelsinerne, og skær dem i fileter.
Læg stykker af chokoladekagen i bunden af et glas. Fortsæt med appelsin, dulce de leche, tyttebær og mascarponecreme. Garnér med flere tyttebær og kagestykker.
SKARPE BAGEREDSKABER
Stabile og pålidelige redskaber er alfa og omega, hvis dit bagværk skal lykkes. Har du ikke fået øjnene op for Globals skarpe bagesortiment endnu, får du chancen her. Vi anbefaler fire favoritter, som du bare skal have fingrene i!
LÆS MERE