Paella Mixta på traditionel vis! Kokken Robin Fajardo byder på noget af det bedste, Spanien kan tilbyde smagsmæssigt, en lækker kombination af cremede safranris, friske skaldyr, kylling og varm chorizo. Blandet, tilberedt og serveret i én og samme pande.
Der er få retter, der er så stærkt forbundet med det spanske køkken som paella. En safrankrydret risret med skaldyr, høns og/eller kylling, som traditionelt serveres i en stor pande – helst ledsaget af et stykke hvidt brød. Den klassiske paella stammer oprindeligt fra Valencia-regionen i det østlige Spanien, hvor den er kendt som Paella Valenciana. Det er også herfra, at selve navnet Paella stammer, fra det valencianske ord for den stegepande, som retten normalt tilberedes i.
Ud over den valencianske klassiker findes der flere andre, lige så populære paellavarianter, som spaniolerne kan sætte tænderne i. En af dem er Paella Mixta , som er amatørkokken Robin Fajardos personlige favorit. Det er et must at prøve den, hvis du spørger os!
ROBIN FAJARDO
Robin er født og opvokset i Stockholm, men har sine rødder i Spanien, nærmere bestemt i Granada og Palma de Mallorca. Han er uddannet musikalsk kunstner fra Baletakademiet i Göteborg og har nu arbejdet som restaurantchef på karaokebaren Sing Sing i nogle år.
Hvorfor Paella?
- Min farmor lavede ofte paella, da jeg var yngre, så det er nok derfor. Hun bor i Granada-bjergene og plejede altid at tilberede den i en stor stegepande over åben ild. Jeg elskede, hvordan mine fætre og kusiner og jeg kunne samles omkring den og spise sammen.
ROBINS YNDLINGSOPSKRIFT
INGREDIENSER
(4 portioner)
Paella Mixta
3 dl ris
2 fed hvidløg
1 gult løg
1 grøn peberfrugt
1 rød peberfrugt
1 dl ærter
1 terning hønsebouillon
1 dl madlavningsvin
2 spsk. hakket frisk persille
1 citron
250 g chorizo
100 g rejer
1 tsk. pimenton (spansk krydderi)
0,5 g safran
9 dl vand
3 spsk. olivenolie
Andet
Baguette
2 krebs til garnering
SÅDAN GØR DU
Hak hvidløg og gult løg fint. Steg dem på en pande i olivenolie.
Tilsæt derefter safran, vin, 2 dl vand, bouillonterning, ærter og ris. Lad simre i ca. 25 minutter. Tilsæt resten af vandet efter behov, mens det simrer.
Hak pølsen, peberfrugten og halvdelen af persillen ca. fem minutter før, risene er færdige. Tilsæt salt, peber og pimenton til risene. Når risene er ved at være færdige, tilsættes den hakkede pølse, peberfrugten og persillen. Rør rundt.
Skær citronen i både, og læg dem ovenpå. Tilsæt resten af persillen, og server i panden med krebsene på toppen.
Buen Provecho!
Global GOES GLOBAL
Knive fra Global giver madlavningen et boost. Nu vil vi også give dem, der laver maden, et boost. I vores nye opskriftsserie "Global goes global" hylder vi amatørkokke fra forskellige dele af verden ved at lade dem præsentere deres favoritopskrift. Har du lyst til at prøve nye smage og teknikker og udfordre dig selv i køkkenet? Så tag med på vores gastronomiske rejse jorden rundt!
|