Gode knive kræver et godt underlag. Men hvilken type skærebræt skal du satse på? Vi præsenterer nogle modeller, du kan vælge imellem – og nogle, du bør undgå.
Træ, plast, sukkerrør og marmor. Der findes mange forskellige skærebrætter på hylderne, og det kan være svært at vælge den rigtige model. Et godt tip er at vælge et skærebræt, der er robust, men samtidig ikke for hårdt. Hvis underlaget er hårdere end din kniv, vil kniven tage skade. Det er også vigtigt at have mindst to skærebrætter i køkkenet, så du kan skifte alt efter, om der skal hakkes grøntsager og frugt eller kød og kylling.
Nedenfor gennemgår vi forskellige typer af skærebrætter.
SKÆREBRÆTTER AF TRÆ
Skærebrætter af træ er både praktiske og skånsomme mod kniven. Globals træskærebrætter er fremstillet i sølveg, som er en fibertæt træsort, der passer rigtigt godt som underlag. Fordelen ved træ frem for plast er, at skærebrættet holder væsentligt længere. Dels bliver det ikke i lige så høj grad beskadiget af kniven. Og det kan slibes ned, når overfladen er blevet slidt. Ulempen er, at materialet ikke er sterilt. Det betyder, at du skal være omhyggelig med at vaske og tørre skærebrættet for at holde bakterier væk. Det kan også være nødvendigt at oliere brættet af og til for at forhindre, at træet revner.
SE PRODUKTTIPS
SKÆREBRÆTTER AF PLAST
Skærebrætter af plast er også skånsomme mod knivsæggen. De er desuden hygiejniske, nemme at holde rene og kommer ikke til at lugte. Problemet er, at plast ikke er lige så robust som træ. Med tiden kommer der hak og riller i overfladen. Fordi rillerne opsamler bakterier, og plastskærebrættet ikke kan slibes, skal du udskifte dit bræt med jævne mellemrum. Global har både skærebrætter, der er fremstillet af fødevareklassificeret plast og af "grøn plast", nærmere bestemt sukkerrør. Fordelen ved skærebrættet af sukkerrør er, at det fremstilles uden brug af fossile ressourcer og er 100 % genanvendeligt.
SE PRODUKTTIPS
UNDERLAG, DU BØR UNDGÅ
Marmor og glas er meget uegnede som underlag. Det kan ganske vist se flot ud at bruge en marmorplade som serveringsfad, men du bør holde din kniv væk fra den. Denne type hårdt materiale slider på æggen og gør kniven sløv i løbet af ingen tid. Desuden er der risiko for at ridse overfladen og få glassplinter eller små stykker marmor i maden.