I Globalkniven væves japansk filosofi, traditionelt håndværk og moderne design sammen til et enkelt, stilistisk udtryk. Dette sker blandt andet i hænderne på de dygtige knivmagere på Yoshikin-fabrikken, som fremstiller hver enkelt kniv med stor omhu og præcision
Fremstillingsprocessen for en Globalkniv kan mildest talt beskrives som avanceret. Bag hver enkelt kniv ligger et detaljeret og tidskrævende arbejde, som udføres af knivmagere med lang erfaring i branchen. Her samles en skøn blanding af mennesker, hvis spidskompetencer dækker alle de forskellige trin, der tilsammen udgør Globalkniven. For knivmagerne på Globals Yoshikin-fabrik i Japan er opdelingen af de forskellige arbejdsområder klar og tydelig. Hvor en person er specialiseret i svejsning eller slibning af knivblade, arbejder en anden med kromatering af skaftet eller polering.
En af de mange knivmagere, der arbejder på Yoshikin-fabrikken, er Masahiro Hori, som har været ansat hos Global i over 27 år. Her er han ansvarlig for produktionen af Globalknivenes håndtag – en opgave, der kræver både erfaring og præcision.
– En af mine opgaver er at fylde håndtagene med søsand, så kniven får en vægt, der giver den en perfekt balance, fortæller han.
En fællesnævner for håndværket bag Globalkniven er, at det i høj grad er centreret om knivmagerens egen erfaring og intuition. Selv om en vis del af produktionsarbejdet er blevet automatiseret i de senere år, er det i sidste ende fingerspidsfornemmelsen - det traditionelle håndværk - der værdsættes mest. Vigtigheden af dette er særligt tydelig i et af de sidste trin i Globalknivens fremstillingsproces: den sidste slibning af kniven. Her bliver hver enkelt kniv slebet i hånden, før den får lov til at forlade fabrikken.
Masatoshi Shimotori har arbejdet som slibemester i mere end 47 år og bærer i dag det endelige ansvar for Globalknivens slibning. Han forklarer, hvor vigtigt det er at prioritere den enkeltes intuitive følelse i knivens sidste fase.
– Den sidste slibning af knivene sidder i hånden. Det er mere en følelse end en konstatering, når den er færdig, siger Masatoshi.
Global lægger stor vægt på traditionelt håndværk, men lige så stor vægt på fornyelse og udvikling af virksomheden. Det er vigtigt at være på forkant med udviklingen, og knivens fremstillingsproces bliver hele tiden forbedret. For hver ny kniv stræber man fremad og opad, mod at løfte teknikken og håndværket til et nyt niveau. Og mod at værne med omhu og præcision om hver enkelt Globalkniv, før den forlader fabrikken og ender i hænderne på madentusiaster over hele verden.
Det er vigtigt for en kok at vælge den rigtige kniv til opgaven, men synes du nogle gange, at det kniber med at vælge? Rebecca Siri gør dig klogere på de mest almindelige knivmodeller.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på siden
Denne hjemmeside anvender cookies til statistik, tilpasse indhold og annoncer.
Du kan altid slette gemte cookies i "avancerede indstillinger" i din browser.