Sløv, beskadiget eller rusten – har din Global-kniv set sine bedre dage? Vi giver dig råd om, hvad du kan gøre for at genoprette din kniv.
Kniven er kokkens absolut bedste ven. Det er derfor vigtigt, at du er god ved din kniv og passer godt på den. En helt ny Global-kniv er meget skarp og så velplejet, at du næsten kan spejle dig i knivbladet. Men hvis du forsømmer opvask og vedligeholdelse, er der risiko for, at kniven mister sin glans.
Det er selvfølgelig ikke umuligt at redde den. Læs gerne vores vejledning i pleje af Global-knive for at undgå de mest almindelige fejl. Er skaden allerede sket? Så fortsæt med at læse! Herunder tager vi fat på tre udfordrende problemer, der kan opstå – og hvordan du løser dem bedst muligt.
1. KNIVEN ER MISFARVET
Oplever du, at knivbladet er blevet misfarvet eller lidt blåligt i farven? Så er det sandsynligt, at stålet har reageret på noget, kniven har været i kontakt med. Når en kniv efterlades snavset efter brug, kan stålet reagere med forskellige stoffer i ingredienserne. Hvis kniven misfarves efter opvask, kan det skyldes metaller i opvaskemidlet.
Løsning: Ofte kan du få kniven ren igen ved at vaske den omhyggeligt med varmt vand og opvaskemiddel. Hvis det ikke virker, kan du have brug for at bruge et poleringsmiddel. Mere om dette i næste punkt…
2. KNIVEN ER RUSTEN
Ja, en kniv i rustfrit stål kan faktisk få rustskader. Udtrykket "rustfrit" kan derfor være misvisende. Stålet er modstandsdygtigt over for rust, men der er situationer, hvor rust på kniven kan opstå. Et eksempel er, hvis du skærer ingredienser med høj syre, som tomater eller citrusfrugter, og derefter lader kniven være snavset. Stålet udsættes for syreangreb og begynder med tiden at ruste. Risikoen er især stor, hvis kniven ligger på en metaloverflade, f.eks. på køkkenbordet eller i vasken. Du bør også undgå opvaskemaskinen, da opvaskemidlet kan forårsage ætsningsskader på kniven.
Løsning: Hold kniven væk fra fugt og syre. Hvis der er dannet brun overfladerust på kniven, er det vigtigt, at du fjerner rusten med det samme for at forhindre, at den spreder sig og beskadiger kniven. Det nemmeste er at polere rusten væk med et rustfrit stålpoleringsmiddel (f.eks. Autosol) og en blød klud.
3. KNIVEN ER SLØ ELLER BESKADIGET
Det er helt normalt, at knivens skarphed aftager over tid. Den nemmeste måde at vedligeholde skarpheden på er at bruge et skærpeværktøj som en vådsliber eller en skærpestav. Nogle få strøg, en gang om ugen, plejer at være nok til at gøre kniven skarp igen. Men hvis kniven er blevet meget sløv eller har fået en skade på æggen? Det kan i uheldige tilfælde ske, hvis du bruger kniven forkert, f.eks. til at skære i noget, den ikke er beregnet til. Så skal du slibe kniven for at få en ny "rå æg".
Løsning: Du kan enten selv slibe din kniv med en slibesten eller søge hjælp fra en professionel knivsliber. Det anbefales at slibe kniven 1-2 gange om året, afhængigt af hvor ofte du bruger den. Søg altid hjælp fra en erfaren sliber ved større skader på æggen. Så længe der stadig er stål tilbage på bladet, kan din kniv reddes!
JAPANSKE VS. EUROPEISKE KNIVE
Noget, der kan være godt at vide, er, at japanske og europæiske kokkeknive adskiller sig, især når det kommer til hårdheden på bladet. Lidt forenklet kan man sige, at europæiske knive er lavet af holdbart og blødt stål, mens japanske knive er lavet af følsomt og ekstremt hårdt stål. Blødt stål kan ikke slibes så meget som hårdt stål, hvilket betyder, at europæiske knive har en tykkere klinge og en mindre skarp æg. Slibevinklen ligger normalt på 20-25 grader. Japanske knive, lavet af hårdere stål, kan slibes mere og bliver skarpere. Global imponerer med en slibevinkel på 10-15 grader.
Når du skærer med en så skarp kniv, bør du aldrig bruge hårdt tryk. Hvis du presser igennem ingrediensen med kraft og samtidig drejer eller vipper på bladet, vil det slide på den tynde knivæg. For meget sidelæns pres kan føre til, at en flig går af æggen. Det synes vi er ærgerligt. En langt bedre måde at skære på er at bruge en let hånd og lade æggen gøre arbejdet.