Første skridt mod at blive fuldgyldig knivekspert? Lær at mestre sproget med vores skarpe knivleksikon!
Du behøver ikke at have gået på kokkeskole for at vide, at en god kniv er alfa og omega for at lykkes med madlavningen. Hvis du vil være sikker på at levere ved skærebrættet - ja så er det ekstra vigtigt, at du har garderet dig med det rigtige udstyr til opgaven. Men hvad ved du egentlig om køkkenknive? Hvad er forskellen på en kokkekniv, en bølgetakket universalkniv og en olivenslebet santokukniv?
Det første skridt på vejen til at blive fuldgyldig knivekspert er at beherske sproget. For at hjælpe dig i gang har vi derfor samlet en ordliste med de mest almindelige og vigtigste knivtermer. Helt enkelt det leksikon, du har brug for, når det kniber.
Knivleksikon frA A – Å
A b D E F G H K L O R S T U V Æ
ALLKNIV
En kniv, der kan bruges til det meste; til at hakke løg, chili, krydderurter, mindre rodfrugter og frugt. Kan beskrives som en hybrid mellem en kokkekniv og en skrællekniv.
BANKET STÅL
Stål, hvis overflade er blevet banket. Dette sker primært af æstetiske årsager for at give stålet en bestemt overflade eller finish.
Bladryg
Ord for knivens ryg eller korte side. Bladryggen er sjældent helt lige, men "skråner nedad" mod knivens spids.
BRØDKNIV
Kniv, der er udformet til nemt at skære igennem skorpen på friskbagt brød. Æggen på en brødkniv er som regel takket.
BØLGETAKKET ÆG
Æg med bølgeformede takker. Den er særligt god til frugt og grøntsager med højt syreindhold eller hård skal, som let slider på æggen.

DIAMANTSTRYGESTÅL
Grovere strygestål, der efter behov anvendes før et keramisk strygestål. Et diamantstrygestål fjerner stål på kniven og sliber en ny æg frem.
LÆS MERE
ENKELTSLEBET
Knivblad, der kun er slebet på den ene side. En enkeltslebet kniv kan være højre- eller venstreslebet.
ENKELTSTÅL
Betegnelse for et knivblad, der er fremstillet af én type stål.
FilETkniv
En meget smidig kniv, der ofte har et fleksibelt og relativt smalt blad. Kan bruges til at filetere fisk og til at fjerne sener og fedt fra kød.
FINTAKKET ÆG
Æg med små takker. Den er særligt god til frugt og grøntsager med blødt skind, som ellers kan være svært at skære i.

GRØNTSAGSHAKKER
Kniv, der primært bruges til at hakke grøntsager eller skære dem i skiver. Kniven har et rektangulært blad, hvilket gør den særligt velegnet til intensiv, hurtig hakning.
LÆS MERE
HØJRESLEBET KNIV
Kniv med blad, der kun er slebet på højre side. Passer til højrehåndede kokke.
KERAMISK STRYGESTÅL
Keramisk strygestål, der anvendes regelmæssigt til at skærpe en æg, der er blevet lidt sløv.
KINESISK HAKKEKNIV
En grov grøntsagshakker med et højt, bredt knivblad. Bladets vægt gør det lettere at arbejde med store grøntsager og rodfrugter.
knivblok
Opbevaring af knive. Kaldes også knivholder.
KNIVetui
Taske/opbevaring til knive.
KNIVmaGER
Jobtitel for en person, der arbejder med en eller flere processer af knivfremstilling.
KNIVskaft
Knivens håndtag.

KOKKEKNIV
En af de mest almindelige knive i køkkenet, som kan bruges til det meste. Kokkekniven har et stort blad og kan skære alt fra salathoveder og grøntsager til kødstykker.
LÆS MERE
KROMATERING
Forbehandling/overfladebehandling med en kromholdig opløsning på knivens stål. Proceduren udføres for at styrke stålet og give et godt grundlag for lakering.
KØDØKSE
Kniv, der er særligt velegnet til at udskære kød. Du kan f.eks. bruge kniven til at skille brusk eller led fra kødstykker, men også til at hakke kød til tern.
LAKSEKNIV
En smidig og fleksibel kniv med et relativt smalt blad. Knivens form gør det nemt at skære under skindet og omkring benene på laks og andre store fisk.
LIGE ÆG
Æg, der hverken er takket eller fintakket, men lige. En lige æg finder man f.eks. på en kokkekniv og en skræller.
OLIVENSLEBET
Knivblad med små fordybninger i stålet. Dette er lavet, for at råvaren ikke så let hænger fast i kniven, når man skærer.
Orientalsk design
Bladform med let afstumpet spids. Designet er især populært i Asien, hvor det anses for at forenkle skæremomentet.
RUSTFRIT STÅL
Betegnelse for materiale, der har jern som et fælles hovedelement og et kromindhold på 10-12 % eller mere. Anvendes i knive for at beskytte mod rustangreb fra f.eks. vand, syrer eller salte.
SANTOKUKNIV
Santoku er en japansk knivmodel, der har mange ligheder med en klassisk kokkekniv. Forskellen er, at knivbladet er kortere og har en afrundet spids. Oversat til dansk betyder santoku "tre opgaver". Kniven er nemlig bedst egnet til tre opgaver: skære, skære i tern og hakke.
SASHIMIKNIV
En kniv med et langt, smalt blad, der kun er slebet på den ene side. Kniven er perfekt til at skære fisk eller kød i tynde skiver, da slibningen gør det nemt for skiven at slippe bladet og falde til siden. Populær hos sushikokke!

SKRÆLLEKNIV
En lille, handy kniv, der er perfekt til frugt og grønt. Bruges til at skrælle eller udskære mindre råvarer som f.eks. løg og citrusfrugter.
LÆS MERE
SKÆRPNING
Ord, der bruges til at beskrive vedligeholdelsen af knivsæggen. En kniv kan skærpes med en vådsliber eller et strygestål. Dette genopretter knivens skarphed uden at barbere stål af kniven. Der er forskel på at skærpe og slibe en kniv.
STRYGESTÅL
Stav, der bruges til at bevare knivens skarphed. Kaldes også strygestav. Fås i to forskellige modeller: keramisk strygestål og diamantstrygestål.
SLIBNING
Når knivsæggen ikke bliver skarp nok med en vådsliber eller et strygestål, skal du skabe en ny æg på kniven. Det gør du ved at slibe kniven med en slibesten.
SLIBESTEN
Sten, der bruges til at slibe en ny æg på kniven.
SVEJSNING
Ved svejsning opvarmes metalstykker og smeltes sammen, så de danner en enhed.
TAKKET ÆG
Æg, der er særligt god til frugt og grønt med blødt skind, som ellers kan være svært at skære i.
TOURNIERKNIV
En lille, fleksibel skrællekniv med buet blad. Knivmodellen er specielt designet til at lette håndteringen af runde frugter eller grøntsager.
TRANCHERE
Udtryk, der betyder at skære tilberedt kød ud i tynde skiver.
TRANCHERKNIV
Kniv, der ligner en kokkekniv i design, men som har et længere og smallere knivblad. Bruges til tranchering (men kan også bruges til råt kød).
UNIVERSALKNIV
Andet navn for allkniv.
UDBENINGSKNIV
Knivmodel, der anvendes til udbening af kød, f.eks. når man skærer en flæskeside ud eller udbener en lammesteg. En udbeningskniv har et stift og særdeles robust blad, hvilket gør det lettere at arbejde med bladet mod benene.
VENSTRESLEBET
Kniv med blad, der kun er slebet på venstre side. Passer til venstrehåndede kokke.

VÅDSLIBER
Knivsliber, der bruges til at opretholde knivens skarphed. I en vådsliber bruges et stænk vand i knivskærpningsprocessen. Ellers har sliberen samme funktion som et strygestål.
LÆS MERE
Æg
Betegnelse for den arbejdende skarpe kant på en kniv. Kaldes også od.
HVEM ER DU I KØKKENET?
Treretters menu eller take-away? Uanset hvilket niveau du ligger på i din madlavning, har Global de redskaber, der passer til dig. Her får du 24 skarpe tips!
LÆS MERE