Lær at lave tyrkisk mad derhjemme! Disse kødfyldte dumplings er populære i hele Tyrkiet og kan spises som snack, forret eller som en del af en større buffet.
Içli köfte er Tyrkiets svar på dumplings. Det er boller, som laves af en fyldig dej og fyldes med kød, løg og krydderier. Her bruger du hakket kød som fyld og laver dejen af bulgur og semolina, som er almindelige ingredienser i det tyrkiske køkken. Bollerne frituresteges før servering, hvilket gør dem ekstra sprøde og lækre. Prøv at lave amatørkokken Aynurs opskrift og se, hvad du synes!
AYNUR SÖZEN
Aynur er født i det sydøstlige Tyrkiet, men har boet i Istanbul i mange år. Hun er uddannet maskiningeniør og har arbejdet i bilindustrien. I 2020 flyttede hun til Torslanda på grund af sin mands arbejde og studerer i øjeblikket svensk.
Hvorfor Içli köfte?
- Jeg spurgte en ven af familien om et tip til, hvad jeg skulle lave. Han er en kendt kok i Tyrkiet, og han foreslog denne ret. Jeg er rigtig glad for den og har lært at lave den af min mor. Og så stammer den fra min hjemegn.
AynurS favoritopskrift
INGREDIENSER
(4 portioner)
Dej
4,5 dl bulgurhvede
2,5 dl semolina (knust durumhvede)
7 dl varmt vand
1 spsk olivenolie
1 spsk tomatpuré
6 spsk hvedemel
1 æg
1 spsk chilipulver
2 tsk røget paprika
1 tsk salt
Fyld
500 g hakket kød
4 løg
2 tsk salt
1 tsk røget paprika
0,5 tsk sort peber
10 stilke persille
1 valnød, groft hakket
200 g smør
Andet
Olie, til friturestegning
1 citron i både
1 bundt persille
Salatblade
SÅDAN GØR DU
Hæld bulgur og semolina i en gryde. Hæld det varme vand over, læg låg på, og lad det stå i ca. 30 minutter.
Hak løg og persille, og sæt det til side.
Brun det hakkede kød i en pande med smør. Hæld et halvt glas vand i, og steg, indtil vandet er kogt væk. Tilsæt løgene, og steg videre. Når løgene har fået farve, tilsættes salt og andre krydderier. Tilsæt hakket valnød, og tag panden af varmen. Slut af med persille, og rør rundt en sidste gang. Kom fyldet i en skål, og lad det køle af.
Fortsæt med bulgurdejen. Tilsæt olivenolie, tomatpuré, mel, æg og krydderier. Ælt dejen i ca. 15 minutter, indtil den har en sej konsistens. Saml dejen, og læg et fugtigt viskestykke over. Lad den hvile i 30 minutter.
Del dejen i kugler på størrelse med en spiseskefuld, og form dem til æg. Brug tommel- eller pegefingeren til at trykke en fordybning i dejen. Fyld kødblanding i fordybningen, og dæk til igen. Sørg for, at fyldet er helt dækket af dej. Træk forsigtigt i enderne af kuglerne, så de bliver spidse.
Fritér alle bollerne, indtil de får en gyldenbrun farve. Lad dem køle af. Servér på en tallerken sammen med salatblade, citronbåde og hakket persille.
Global GOES GLOBAL
Knive fra Global giver madlavningen et boost. Nu vil vi også give dem, der laver maden, et boost. I vores nye opskriftserie "Global goes global" hylder vi amatørkokke fra forskellige dele af verden ved at lade dem præsentere deres favoritopskrift. Har du lyst til at prøve nye smage og teknikker og udfordre dig selv i køkkenet? Så tag med på vores gastronomiske rejse jorden rundt!
|